Bengt Domeij ny prefekt på Juridicum

2019-09-02

Den 1 juli 2019 tillträdde Bengt Domeij, professor i civilrätt, som ny prefekt för institutionen. Han efterträder professorn i civilrätt Margareta Brattström, som innehaft tjänsten i sex år.

Bengt Domeij, verksam vid Uppsalas juridiska institution i nio år, har genom åren i huvudsak undervisat i och forskat om juridiken kring uppkomst och spridning av ny teknik. Där spelar patent en stor roll, men också licensieringsmöjligheter och regler kring företagshemligheter, och som exempel på en av åtskilliga utnämningar utsågs han 2016 av regeringen till expert i Utredningen om skyddet för företagshemligheter (se SOU 2017:45, Ny lag om företagshemligheter).

Bengt känner sig både hedrad och inspirerad över att ha blivit utnämnd till Juridiska institutionens prefekt:

- Sedan jag började här år 2010 har jag lärt känna en institution med fantastiska kollegor och studenter som arbetar med hög kvalitetsmedvetenhet i en stabil verksamhet. Det är en relativt stor organisation, men den hålls samman av ett gemensamt engagemang i och för juristprogrammet. Min ambition som prefekt är särskilt att studenter och forskare som kommer hit upplever en levande och intellektuellt stimulerande verksamhet. Alla kommer med sina egna förutsättningar och personliga mål, men här hoppas jag att man också utvecklar en känsla för hur spännande det kan vara att tillsammans med andra förstå och utveckla juridikens roll i samhället.

Mer om Bengt Domeij